Székely Fogadó

↑ vissza a listához

Parajdi Sóbánya

Sóbánya

Praid (Parajd)
, Str. Gării, Nr. 44

46.550826, 25.120517

+40266240200, +40266240201

Parajdi Sóbánya

Parajdon már a római korban is volt sóbányászat; a földalatti bányászat 1762-ben kezdődött, 1960-tól beindították a gyógykezelést, a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával élve.
Hajdanán Parajd és Szováta, napjainkban már csak Parajd maradt az erdélyi sóbányászat fellegvára. Napjainkban a só kitermelése teljesen gépesített formában történik, teherautókkal hozva felszínre – a sómalomba – a főleg ipari célokra (útszóró só, nyalósó, granulált só, színezett gyógyhatású fürdősó) használható sót. Élelmezési célra kitermelt nyers formájában nem alkalmas ez a só. 

A napi kitermelt sómennyiség mintegy 600 tonna körül mozog. A kitermelt só helyén óriási tárnák, csarnokok alakultak ki. A bányában a levegő hőmérséklete egyenletes (15-16 OC), biológiailag tiszta hiszen a só megöli a kórokozókat, páratartalma 60%. A minimális légáramlási sebesség, a magas sótartalom, és magas szén-dioxid tartalom, kedvező a barlangterápiának. 

A sókitermelés mellett a gyógykezelés legfontosabb célpontja is, hiszen a bánya mélyén lévő különleges mikroklíma, gyógyhatással bír a légúti betegségekben szenvedőknek. A gyógykezelés az 1960-as években kezdődött, a sóbánya akkori igazgatója, Telegdy Károly és dr. Veres Árpád körorvos kezdeményezésére.  

Először a Dózsa György-bányába rendeztek be kezelőrészleget, majd 1980-tól áthelyezték azt. Naponta rendszeres autóbuszjárat szállítja ki és be a betegeket a mintegy 120 méter mélységben található kezelésre alkalmas orvosi felügyelet alatt lévő bányatermekig.

A bányakezelés a következő betegségekre javasolt: asthma bronchiale, idült bronchitis, idült rhinitisz, sinusitis, obstriktív tüdőemfizema, szilikózis II. fokozatáig, biszinózi, bronchiektazia hemoptoae nélkül, ismétlődő légzőszervi fertőzések, immunrendszer erősítése.

Állandó orvosi felügyelet mellett, nyílik mód a gyógyulásra. A légúti problémákkal küszködő 2-60 éves betegek napi négy órás lent tartózkodással, állandó orvosi felügyelet mellett vehetnek részt gyógytornán, sétán, fokozatos fizikai megterhelésen, illetve élhetnek a játszótér, pingpongasztalok nyújtotta szórakozási lehetőségekkel, elcsendesedhetnek az ökumenikus kápolnában.

Természeti kezelési faktorok: élénkítő klíma, ózondús levegő, sóbánya specifikus mikroklímával.


Az ellenjavaslatok közé soroljuk a tüdőtuberkulózis, tüdőmikózis, tüdőcarcinoma, magas vérnyomás III. stádiuma, Basedow-kór. Ichemias cardiophatia és cor pulmonale dekompenzált formái, eszméletvesztéses idegrendszeri kórképek, terhesség, tolószékre szoruló mozgássérültek, klausztrofóbia.

A bányalátogatók számára, kuriózum a bányában található borkamra: 6 ország 25 pincészetének 525 borfélesége található 100 méterre a felszín alatt, ahol rendszeres borkóstolókat szerveznek.

1993 augusztusában az óriási só-kamra végében felavatták az ökumenikus istentiszteletek tartására alkalmas kápolnát, ahol az Oltár is egy óriás sótömbből készült.

 

Hétfő 8:00 - 14:50
Kedd 8:00 - 14:50
Szerda 8:00 - 14:50
Csütörtök 8:00 - 14:50
Péntek 8:00 - 14:50
Szombat 8:00 - 14:50
Vasárnap 8:00 - 14:50
Autobuzul intră în salină de două ori într-o oră. Ultima intrare: 14:50
Belépőjegy (egyszeri bemenet)
Szolgáltatás megnevezése Ár Időtartalma Válaszd ki a darabszámot és a dátumot
Gyerekek és diákok 20.00 lei 0 teljes munkaidő
0
Felnőttek 30.00 lei 0 teljes munkaidő
0
mobile menu type ticket step 2

Az Ön adatai

  Köszönjük! Rendelésedet sikeresen elküldtük SMS-ben és E-mail-ben!
  Az elküldött rendelési adatokat itt tekintheted meg:
  Foglalás száma:
  Érkezés ideje:
  Rendelés értéke: lei
  Objektum neve:
  További kérdéseiddel kapcsolatosan írj ide mail vagy hívd telphone
  Megjegyzés: A rendelés megerősítését egy kollégánk fogja hamarosan leellenőrizni a megadott telefonszámon.
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum
  • Székely Fogadó
  • Székely Fogadó

  loading ...

  Php_show-13===9999999